måndag 26 september 2016

Malabarspenat



Nu är det dags att ta in min Malabarspenat från växthuset och göra nya 
sticklingar. Så här ser en stor planta ut. Nu skall jag sätta flera så att jag 
har mat hela vintern. Förra vintern hade jag 4 stycken plantor som 
tillsammans gav 16 måltider. Jag gillar den gröna bäst och det är den 
rena arten och får större blad.



Jag använder min spenat främst till stuvningar. Gott till färsk pasta och till 
allt annat man använder spenat till. Man kan även ha den i smoothies, men 
man kan inte köra den i en slowjuicer. Den har ett naturligt förtjocknings-
medel så man behöver inte reda så mycket i stuvningarna.

Malabarspenaten behöver inte extra ljus inne på vintern och hos mig stod 
de i både söder- och norr-fönster. Den dricker mycket vatten. Växer lång-
samt i början men sedan sätter den fart. Fint att göra bågar av dem. 

Det är så många som har frågat var man kan köpa den, men jag har inte 
hittat den någonstans tidigare. Därför har jag lämnat mina plantor till en 
odlare på Mästergrön som nu har odlat fram så att den finns att köpa. Nu 
finns den tex att köpa i Allt om Trädgårds växtshop.

Allt väl!
Annika

12 kommentarer:

  1. Kan bra säga att så där ser inte min ut! utan den är alldeles full av rosa och svarta "bär" Jag skördade den några gånger tidigt och den var supergod men sen började den blomma och blomma och blomma....Hoppas du har det bra och hinner njuta lite i det underbara höstvädret! Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Vilken häftig växt :) Både vacker och nyttig :) Så bra att du har delat med dig av dina plantor så att fler kan få glädje av dem. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Jag har den rödbladiga, många plantor, och jag har tagit frön av den. Bra att du tipsar om att man kan ha den inne i vinter, jag blandar några blad i min smoothie.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Den ser ju urläcker ut! Snygg och ätbar= perfekt kombo. Vilken tur för oss att su har gjort det möjligt för oss andra att få tag i en. Tack :)

    SvaraRadera
  5. Fin planta! Den gröna är nog mindre blomvillig än den röda. Nu är bara frågan var man ska få plats med sina sticklingar. Fast det är ju ett trevligt problem.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  6. D läste detta och tipsade mig och vill att jag läser in mig på denna spenat så att den oxå kommer att finnas på Getingstorp i vinter. Det gör jag gärna då jag är en hängiven spenastälskare. Tack för detta utmärkta tips!

    SvaraRadera
  7. Nu är Malabarspenaten inhandlad så ännu en gång; Tack för tipset!

    SvaraRadera
  8. Smakar den spenat? Om den gör det är den inget för mig för jag tycker inte om det!! Jag tror skolköket på 70 talet sabbade det ;)
    Fiskpinnar med stuvad spenat var helt gräsligt och ännu har inte den känslan försvunnit!!

    Kram på dig!

    //Veronica

    SvaraRadera
  9. Ja men du vad det är bra med växter som inte är så där kräsna på vintern. Äter man inte spenat så kan man ju ha den för de härliga blommornas skull. Eller hur.
    Snart Elmia. det går fort tycker jag nu har det börjas höstas här på kolonin och det är mindre folk som bor här nu. Men så fina dagar vi haft så är det svårt att klippa och ställa undan. Kunde inte låta bli lite tulpaner ändå men bara i kruka.
    Ha det gott och passa på att njuta lite med
    Kram Meta

    SvaraRadera
  10. Har hört om den men inte provat. Undrar om jag inte sett frö i någon katalog? Skönt om man kan köpa "färdigvuxen" och slippa babypassningen, jag är inne i en latmaskperiod...:)

    SvaraRadera
  11. Malabarspenat fick jag en panta av från Suntip i Stora Höga. Den växer och frodas. Hoppas den klara vintern i ett solfattigt och mörkt köksfönster

    SvaraRadera